میراث آریا: برندسازی در صنعت گردشگری امکان ایجاد تمایز و شناخت برای یک مقصد گردشگری را فراهم میکند و بر ویژگیها، فرهنگ و تجربههای منحصر به فرد آن مقصد تاکید میکند.
این فرایند میتواند باعث افزایش شناخت و تمایز مقصد، جذب گردشگران بیشتر، افزایش درآمد و اشتغال محلی، توسعه اقتصادی منطقه و تقویت جامعه محلی شود.
برند و برند سازی از شیوههای نوین بازاریابی گردشگری و عاملی برای تضمین توسعه گردشگری و جلب گردشگران بین المللی به حساب میآید. کشورهای بسیاری از این طریق سعی در معرفی پتانسیلهای گردشگری خود و افزایش سهم خود در بازار گردشگران بین المللی داشتهاند.
استان یزد با توجه به ظرفیتهای استثنایی گردشگری و برندهای ثبت جهانی با ۱۱ اثر ثبت جهانی در سازمان جهانی یونسکو، همچون تنها بافت تاریخی مدنی دنیا، شهرجهانی زیلوی میبد، باغات جهانی دولت آباد، پهلوان پور مهریز، قنوات زارچ و حسن آباد، کاروانسراهای ثبت جهانی ازجمله کاروانسرای سنگی انجیره اردکان، کاروانسرای زین الدین مهریز، کاروانسرای شاه عباسی میبد، کاروانسرای خرانق، کاروانسرای آجری انجیره اردکان وکاروانسرای رشتی عقدا (ثبت درچهل وپنجمین کمیته میراث یونسکو / قدمت کاروانسراهای ثبت جهانی استان یزد مربوط به دوره ایلخانی تا دوره قاجار است) و وجود جاذبه گردشگری طبیعی ارزشمند از جمله گونههای نادری خاص (هوبره، یوزپلنگ، چشمههای آهکی توران پشت، ندوشن، غاردوسرو که با ثبت آنها رتبه ایران به طور شگفتانگیزی ارتقا یافت، مناطق حفاظت شده شیرکوه، جنگل باغ شادی، پناهگاههای حیات وحش سیاهکوه اردکان، بهروئیه خاتم، سرو ابرکوه، جاذبههای ژئوتوریستی خاص و.... هنوز موفق به ساخت برند گردشگری در استان نشده است.
برندسازی درکشور و دراستان دارای ضعف اساسی بوده و شخصیت و موقعیت برند کشور و استان به روشنی دراسناد بالادستی تعریف نشده و نیاز به برنامهریزی بالادستی درکشور است که منجر به جذب سرمایه گذاران در این بخش و اقدامات توسعهای نیز درحوزه خدمات و تسهیلات گردشگری استان و کشور شود.
لذا استان یزد در ابتدای راه در صدد ایجاد زیرساخت در مناطق گردشگری فوق و تهیه پکیجهای مناسب برای جذب گردشگران خارجی و سرمایهگذاران این بخش است که با توجه به اجرای مدیریت برند سازی برای جاذبههای گردشگری جهانی استان یزد میتوان شاهد رشد چند برابری جذب گردشگران داخلی و خارجی و سرمایهگذاران در این بخش بود.
به طور کلی برندسازی برای گردشگری یک منطقه، نیازمند هدایتی مرکزی از سوی دولت است. اینگونه که تمام امکانات و قوانین لازم را باید در اختیار بخش خصوصی قرار دهد و صرفاً پس از انتقال تجربه گردشگران از طریق بخش خصوصی به کارگروه و کمیته مربوطه به تقویت خوبیها و کاهش بدیهای موجود در مقصد کمک کند. اینگونه است که گردشگران با توجه به تجربه خوشی که از مقصدشان دارند خودشان برند گردشگری مقصد را تولید میکنند و کم کم آن در سطح بینالملل معروف میشود.
مهمترین مشکلات اجرای طرح مدیریت برند دراستان یزد:
- محدودیت در بودجه به خصوص درحوزه زیرساخت
- کوتاه بودن عمر مدیران و تغییر مدیریتی درکشور و استان
- تعامل کم بینبخشی به خصوص در حوزه میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و امورشهری
- عدم توانایی در کنترل کیفیت خدمات گردشگری ارائه شده در آن مقصد
- فشار تورگردانان خارجی برای انجام تبلیغات مورد نظرشان
- خصوصیات متنوع یک مقصد و عدم توانایی در انتخاب بهترین ویژگی مقصد
یک رابطه مستقیم بین ارزش برند و میزان جذب سرمایههای سرمایهگذاران و در نتیجه رونق گردشگری و جذب گردشگر وجود دارد و سرمایهگذاری بر روی زیر ساخت های گردشگری و تبلیغات، کیفیت و سرعت این رابطه را بالا میبرد.
اولویتهای اجرای طرح مدیریت برند برای جاذبه جهانی گردشگری استان یزد:
بافت تاریخی ثبت شده جهانی یزد:
یزد بهترین نمونهی شهرهای تاریخی و خشتی جهان است که بافت تاریخی آن با مساحتی حدود ۷۰۰ هکتار با شماره ۱۵۰۰۰ به ثبت ملی رسیده و از این لحاظ جایگاه ویژهای داراست. سلامت نسبی کالبد بافت تاریخی یزد علاوه بر ویژگی پیشین، بر این جایگاه خاص صحه میگذارد و همچنین با وجود رکود نسبی تحرک اجتماعی، اما هنوز زمینههای اصیل، زنده و پویای فراوانی در تعامل بین شهروندان با یکدیگر و با بافت تاریخی وجود دارد.
بافت تاریخی یزد و محلههای آن شامل: فهادان، خرمشاه، سرجمع، میرقطب، یعقوبی و شش بادگیری و.... است که در میان این محلهها، فهادان قدمت بیشتری دارد و دربرنامه ریزی و طراحی شهری مورد توجه بوده است.
اقداماتی که از زمان توجه به بافت های تاریخی در ایران صورت گرفته، یزد راپیشتاز این گرایش معرفی میکند.
در این بافت تاریخی، خانههای دوره ایلخانی همچنان پا برجا ماندهاند و همچنان مسکونی هستند. از ویژگیهای مهم این خانهها میتوان به حیاط مرکزی، تالار، اتاقهای سه دری و پنج دری، دیوارهای بلند، آرایش و سازماندهی فضاهای گوناگون دور تا دور حیاط و نماسازی زیبای آنها اشاره کرد.
خانه محمودی، خانه لاریها، خانه عربزاده و خانه مرتاض و... از خانههای قدیمی یزد به شمار میآیند.
یکی از شاخصترین نشانههایی که منظر عمومی شهر یزد را از دیگر شهرهای کشور متمایز میسازد آبانبارهای این شهر است. عمدهترین مصالح ساخت این انبارها «دیمه» شامل ترکیبی از آهک، خاکستر و ماسه بادی است. این آبانبارها که عموماً در مرکز محلهها به چشم میخورند شامل خزینه، گنبد و بادگیر هستند. از جمله آبانبارهای معروف این منطقهی کویری میتوان به آبانبار شش بادگیری یزد اشاره کرد.
شهر یزد را شهر بادگیرها نیز مینامند. بادگیرها در واقع سیستم تنفسی شهر هستند که بیشتر در فضاهای مسکونی و قدیمی به چشم میخورند. چهار بخش عمدهی بادگیرها شامل: بدنه، قفسه، تیغهها و سقف است. بدنه بادگیرها به صورت مکعب مستطیل یا منشور و قائده آنها اغلب به شکل مربع، مستطیل و یا هشتضلعی است.
یزد که عنوان ماندگار «دارالعباده» را یافته است، مردمانی پایبند به فرهنگ غنی و سنتهای زیبای ایرانی - اسلامی را در خود پرورانده است. جالب آنکه این بافت اجتماعی، فرهنگی و مذهبی مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی قرار گرفته، بطوری که احترام به این فرهنگ اصیل همانطور که انتظار میرود مورد توجه گردشگران نیز است.
میبد به عنوان شهرجهانی زیلو، شهرنمونه سفال وسرامیک، شهرنمونه کاربافی، مرکزصنعت موتابی دربفروییه میبد
۲۷ درصد ازتولیدات نساجی کشور به استان یزد تعلق دارد. در بافت زیلو و منسوجات فاخر استان یزد رتبه برتر درکشور را دارد و بیشترین سهم آن متعلق به شهرستان میبد است.
باغ جهانی دولت آباد یزد
محمّدتقیخان مشهور به خان بزرگ (۱۲۰۲-۱۲۱۳ ق.) سرسلسله خانهای یزد در زمان زندیه بود. وی پس از به قدرت رسیدن قنات دولتآباد را از مهریز به یزد کشید و پس از آن، عمارت «باغ دولتآباد» را در امتداد آن احداث کرد. این ساختمان، محل اقامت این حاکم مقتدر نیز بود.
باغ مجموعهای از چندین عمارت شامل: هشتی و بادگیر، بهشت آیین، تالار آیینه، سردر اصلی و سردر جنوبی است. فضای سبز این باغ شامل: درختان کاج، سرو، گل سرخ محمّدی، درختان میوه به خصوص انگور و انار است.
چشمگیرترین ویژگی این بنا بادگیر ۸/۳۳ متری آن است که بلندترین بادگیر جهان محسوب میشود. باغ دولت آباد یکی از جاذبههای دیدنی شهر یزد است که از میراث جهانی ایران نیز به شمار میرود و بهعنوان یکی از ۹ باغ ایرانی در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.
باغ جهانی پهلوان پور باغ شهر مهریز
باغ تاریخی پهلوانپور به عنوان یک نمونه زیبا از باغهای اصیل ایرانی در تاریخ ۷ مهر سال ۱۳۸۱ هجری شمسی و با شماره ۶۳۳۴ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. همچنین این باغ در سال ۲۰۱۱ و طی نشست سی و پنجم در فهرست آثار جهانی یونسکو نیز به ثبت رسید تا بر اهمیت آن بیش از پیش تأکید شود.
قنوات جهانی زارچ و حسنآباد
کاریز، قنات یا کهریز به مجرای تونلی شکلی که در زیرزمین کنده شده تا آب در آن جریان یابد گفته میشود. فناوری ساخت قنات در اوایل هزاره اول پیش از میلاد در مناطق خشک کوهستانی ایران گسترش یافت و به کشاورزان این مناطق اجازه داد تا بتوانند در دورههای طولانی خشکی که آب سطحی پیدا نمیشود به کشت و زرع بپردازند.
قنات زارچ با قدمت بین ۲هزار تا ۳هزار سال یکی از بلندترین قناتهای ایران شناخته میشود، قنات تاریخی زارچ با شماره ۱۴۸۳۰ تیرماه ۸۴ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است، مظهر قنات زارچ در شهر زارچ از توابع یزد واقعشده و علت نامگذاری آن به عنوان قنات زارچ نیز به همین دلیل است. این قنات در مسیری به طول ۸۰ کیلومتر در عمق ۲۳ متری زمین ساختهشده است.
قنات زارچ از نظر طول در ردیف طولانیترین قناتهای استان یزد و کشور قرار دارد و تشکیل شده از دو رشته اصلی شور و شیرین است که باهدف بهرهبرداری از آبهای زیرزمینی برای مشروب کردن اراضی کشاورزی ساخته شده است.
در ثبت جهانی این قنات پایابهای جوی کوشک نو، پایاب حاج عباس، پایاب میر عسکر شاهی، حسینیه شاه ابوالقاسم، مدرسه شهابالدین طراز، مدرسه شاه کمالیه و مسجد جامع و پا شیرهای آبانبار جِن نُک و حسینیه شاه ابوالقاسم نیز مرمت و ساماندهی شدند.
قنات حسنآباد که مربوط به دوره میانی اسلامی (قرن هشتم) است به شماره ثبتی ۲۹۹۷۶ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
حق آب قنات متعلق به برخی اهالی شهرستان مهریز و یزد است، این قنات از محدوده کوههای غربال بیز آغاز میشود و پس از گذر از شهرستان مهریز تا روستای دهنو، حسنآباد و مریمآباد یزد نیز امتداد مییابد.
مشخصات این قنات قدیمی:
مادر چاه قنات دهنو - حسنآباد با عمق ۴۰ متر در محدوده چشمه غربال بیز مهریز قرارگرفته است و حوزه آبریز قنات، ارتفاعات شیرکوه و سرریز چشمه غربال بیز و تشکیلات آهکی در منطقه، تغذیهکننده اصلی منابع زیرزمینی و جریانات زیرسطحی در این محدوده است و آب دهی قنات بر اساس میزان بارندگی سالانه در شیرکوه است که در فصل بهار و سالهای تر سالی به ۲۰۰ لیتر در ثانیه و در فصل تابستان و پاییز آب دهی قنات کاهشیافته و به ۱۱۰ لیتر در ثانیه میرسد.
این قنات دارای پنج شاخه پیشکار اصلی، پیشکار کوهی، شق قنات، کوه سرخی و شاهنشینی است و آب دهی قنات فعلاً از شاخه شق قنات تأمین میشود.
کاروانسراهای ثبت جهانی
کاروانسرای سنگی انجیره اردکان، کاروانسرای زینالدین مهریز، کاروانسرای شاهعباسی میبد، کاروانسرای خرانق، کاروانسرای آجری انجیره اردکان و کاروانسرای رشتی عقدا، کاروانسراهای ثبت جهانی یزد هستند. (ثبت در چهل و پنجمین کمیته میراث یونسکو/ قدمت کاروانسراهای ثبت جهانی استان یزد مربوط به دوره ایلخانی تا دوره قاجار است.)
جاذبه گردشگری طبیعی ارزشمند ازجمله گونههای نادر و خاص
هوبره، یوزپلنگ، چشمههای آهکی توران پشت، ندوشن، غاردوسرو که با ثبت آن رتبه ایران را بهطور شگفتانگیزی ارتقاء یافت.)
مناطق حفاظتشده شیرکوه، جنگل باغ شادی، پناهگاههای حیات وحش سیاه کوه اردکان، بهروئیه خاتم، سرو ابرکوه، جاذبههای ژئوتوریستی.
گزارش از مژگان گلزار رئیس اداره برنامهریزی سرمایهگذاری و زیرساخت ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان یزد
انتهای پیام/
نظر شما